QVEVRY / AMFORE (glinene posude)

QVEVRY – glinene posude:

- tehnologija starija od 8000 godina

- ručno proizvedene u Gruziji

- povratak prirodi - zajedno sa Vama stvaramo novi pristup i filozofiju

  

QVEVRY iz Gruzije (Georgije)

Gruzija je zemlja gostoljubivih ljudi, netaknute prirode, prebogate povijesti i kulturne baštine.
Smještena između Kaspijskog i Crnog mora, mediteranske klime, odvojena velikim i malim Kavkazom od Rusije i Čečenije - morem i kopnom graniči sa Turskom, te Azerbejdžanom, na svom istoku.

Glavni grad je Tbilisi sa 1.400.000 stanovnika. Ukupno stanovništva ima oko 4.5 milijuna. Poljoprivredna je zemlja, gdje pretežno prevladavaju citrusi, čaj, kivi, limun, grožđe i vino, a krava ima više od stanovnika. Usprkos tome nema razvijenu mljekarsku i mesnu industriju. Zemlja je zdrave hrane i vina. Usprkos relativnom siromaštvu glavne grane poljoprivrede, po ispitivanju svjetske banke, peta su nacija najsretnijih ljudi na svijetu.

 

QVEVRY

Posuda za pečenje

Ovo je priča o povijesti, za koju Gruzijci tvrde, da su kod njih počeci stvaranja qvevry-a, upravo zbog posebne zemlje iz koje su ih proizvodili u kojima su mogli prerađivati, čuvati i transportirati svoje proizvode i razmjenjivali sa svojim susjedima Perzijancima, Irancima, Grcima i drugima.

Još samo u selima tradicionalno par živućih majstora proizvodi qvevri , koji ih jedini mogu kvalitetno proizvesti.
Uvjet za dobro izrađenu qvevry je da Vam se još pradjed bavio njihovom izradom, jer je izuzetno složena tehnologija izrade, sušenja i pečenja gline, da bi se izradila vrhunska qvevry od posebne gline, koje ima samo na dva mjesta u Gruziji.
Sirova glina kopa se visoko u brdima i jedino je konjskom zapregom i uskim kolima mogu dovesti do mjesta gdje se ona miješa s dodacima i stavlja u zemlju i dozrijeva.
Nakon toga se melje u posebnom mlinu, koji se okreće uz pomoć konja i tako pripremljena čeka početak proizvodnje. Postupak izrade je spor jer qvevry može narasti dnevno maksimalno 10 cm i mora se prirodno sušiti.
Kad je gotova, ona se pažljivo prenosi na novo mjesto tzv. sušaru, gdje se takova suši i dozrijeva duže vrijeme. Prostor mora biti na propuhu, bez sunca.
Potom se stavlja u prostor za pečenje gline, kojem su tri strane od šamotne cigle obložene izvana hrastovinom i osigurane ogromnim drvenim gredama, koje drže građevinu, kompaktnom zbog visoke temperature.
Prva strana se nakon unošenja u pećnicu uzidava ciglom, a ostavljaju se dva otvora za loženje. Loži se drvima, neprestano, tri dana i tri noći, dok ne počne izlaziti bijeli dim iz pećnice, koja ima posebne male otvore za izlaz dima, znak je da je qvevry pečena.
Prije samog početka loženja, qvevry se iznutra premazuju prirodnim pčelinjim voskom, koji se upije u glinu i stvara glazuru.

Za sve dodatne informacije obratite nam se.

Legetøj og BørnetøjTurtle